Když se devátý ročník loučil s dějinami první světové války ještě netušil, že se k nim velmi brzy vrátí v trochu jiné podobě. Devítka totiž zavítala 22. října do nedalekého Hlučína na vzdělávací program o první světové válce. Na osudech konkrétních lidí, za použití rozličných indicií a historických pramenů, nahlédli na události Velké války z trochu jiného úhlu. Z úhlu pradědečků z obyčejných rodin na Hlučínsku, z úhlu lidí, kteří sice neplní stránky dějepisných učebnic, ale o to více jsou zajímaví. Zjistili, že i regionální dějiny jsou nesmírně poutavé. Zároveň měli jedinečnou možnost pracovat moderní badatelskou metodou a v netradičním prostředí muzea.
Třešničkou na celém „výjezdu“ pak byla krátkodobá výstava s názvem „Jídlo“, která se věnovala tématu každodennosti stravování od počátku věků do konce 19. století. Děti tak poznaly stravování v pravěku, např. mletí zrna a výrobu mouky na žernovu (kamenném mlýnku), vaření u Keltů či římské hodování. Prozkoumaly alchymistickou dílnu i klášterní zahradu, kde si mohli ve skleněné ampulce dokonce namíchat vlastní bylinnou sůl. Zajímavou zastávkou se pak stala expozice o selském dvoře s reálným bramborovým políčkem, domácími zvířaty i zemědělskými nástroji. Na konci expozice pak zavítali do tradiční kuchyně na Hlučínsku z 19. století. Celá výstava měla přimět žáky k přemýšlení. K přemýšlení nad tím, kolik času k opatření jídla potřebovali naši předci a kolik ho potřebujeme my v současnosti. Zároveň přemýšleli nad aktuálními globálními tématy – hlad ve třetím světě vs. plýtvání jídlem v moderních civilizacích.